by VIDEOMED 2021-11-20

Scurtă istorie a telemedicinei

Telemedicina a fost ilustrata pentru prima dată în 1924, când coperta alb-negru a Radio News apare un medic care conducea o întâlnire cu un pacient printr-o transmisie radio.

La inceputul anilor 1950, imaginile radiologice au început să circule între medici prin intermediul liniilor telefonice  în Pennsylvania, SUA, dar radiologii canadieni au dezvoltat primul sistem de teleradiologie mai târziu.

În anii 60 și 70, unele dintre cele mai mari nume din domeniul sănătății s-au alăturat NASA pentru a experimenta aplicații timpurii de telemedicina într-o varietate de setări de îngrijire de specialitate.

Îcepând cu 1 ianuarie 1983, ziua oficială de naștere a internetului, telemedicina a intrat în curentul principal.

Dupa explozia internetului din anii 2000, telemedicina s-a dezvoltat constant, cuprinzând educația pacienților, transmiterea imaginilor medicale complexe, efectuarea de măsurători ale semnelor vitale, desfășurarea consultațiilor video, la distanță.

De exemplu sistemul de sănătate din California tratează peste 110 milioane de pacienți anual, dar în 2016, 59 de milioane de oameni s-au conectat virtual prin aplicații, portaluri web și vizite virtuale.

Incepand cu 2020, la dezvoltarea accelerată a telemedicinei contribuie si pandemia COVID-19. Distantarea fizica a fost si continua sa fie principala masura de prevenire impotriva raspândirii COVID-19. Pacientii cu afectiuni diverse suferă din cauza accesului limitat la actul medical, iar nevoia de a vedea un doctor a crescut exponential.

Astăzi, după mai bine de șapte decenii, telemedicia a devenit o parte acceptată a majorității sistemelor de sănătate din lume.